Genzyme

Sanofi
Industrie

Een uitbreiding van 8.000 vierkante meter aan productieoppervlakte. De Franse farmagroep Sanofi pompt maar liefst 300 miljoen euro in een tweede productielijn voor zijn site in Geel. Wij namen de borden van dit megaproject voor onze rekening: één laagspanningsbord, twaalf motor control centers, dertig verdeelborden en tweehonderd distributed control systems. Project managers Ludo Lekens en Chris Rasschaert blikken terug.

Ludo: “Wij waren al eerder aan zet geweest. Toen nog voor de Amerikaanse biotechgroep Genzyme. Zij bouwden in Geel een productiehal waar wij de hoofdborden, motor control centers van Schneider Electric Okken en transfobordverbindingen maakten voor de eerste productiellijn. Dat was in 2011.”

Chris: “Maar in dat gebouw was ruimte voor twee productielijnen. In de tussentijd was Genzyme overgenomen door Sanofi. Zij beslisten in 2016 om te investeren in een tweede productielijn. Een investering van maar liefst 300 miljoen euro. En omdat we het eerste project tot een goed einde brachten, kwam studiebureau Jacobs ook voor de tweede productielijn bij ons polsen in opdracht van Genzyme. We hadden dus al een goeie voorzet.”

Ludo: “Daardoor konden we snel schakelen. Een serieus voordeel ten opzichte van onze concurrenten. Zeker als u weet dat de deadlines enorm scherp waren. Want Genzyme redeneerde: omdat Jacobs die eerste lijn al maakte, kon de tweede veel sneller. De druk zat dus op de ketel bij de Ieren… en bijgevolg ook bij ons. De bestelbon kwam binnen en drie à vier weken later moesten wij al plannen indienen ter goedkeuring.”

Chris: “Als je in die productiehal in Geel rondwandelt en je ziet een schakelkast, mag je er zeker van zijn: wij hebben die gebouwd. We maakten echt alles. Het algemeen laagspanningsbord, twaalf motor control centers, dertig verdeelborden en tweehonderd distributed control systems. Het hoofdbord was een algemeen laagspanningsbord van 5000A, met een dubbele voeding en heel wat afgaande velden daarachter.”

Ludo: “Ook de stuurboorden waren best complex. Tussen die tweehonderd zat echt alles: pneumatische, elektrische, borden voor servers… Van de kleinste klemmenkast tot het grootste stuurbord. Met elk een eigen schema. Geen enkele was hetzelfde. En we kregen ook steeds last minute aanpassingen door – niet simpel. Maar het is wel een meerwaarde voor de klant als die zelfs in de finale fase nog aanpassingen kan doorvoeren. We hebben trouwens complimenten gekregen voor onze flexibiliteit.”

Chris: “De conclusie? Alles is gelukt binnen de beloofde termijnen. Meer zelfs: met de motor control centers liepen we voor op planning.”