• Site Heusden-Zolder (HQ)
  • Industrieweg 10,
    B-3550 Heusden-Zolder
  • +32 (0)13 61 11 00
  • info@pnvpanels.be

Bescherm uw medewerkers en elektrische installatie tegen een vlamboog.

Bekijk hier de webinar
Herbekijk het webinar Arc Flash

Hoofdverdelers offshore onderstation

Stroomverdeling Hohe See
Infra

Een windmolenpark ter grootte van de gemeente Ranst. Of als u beter bekend bent aan de andere kant van België: vergelijkbaar met de oppervlakte van Merelbeke. Dat is het windpark Hohe See. En precies de engineering en bouw van de hoofdverdelers van dit mega project werd onze eerste offshore opdracht ooit.

Het park ligt in de Duitse Noordzee, zo’n negentig kilometer ten noorden van het eiland Borkum. Het project is zo’n veertig vierkante kilometers groot en is met zijn 497 MW het grootste gepland offshore windpark in Duitsland. Het is eigendom van EnBW: Energie Baden-Württemberg AG, het derde grootste energiebedrijf in Duitsland.

“Een megaproject met veel verschillende aannemers. Engie is aan zet als Engineering, procurement en construction-contractor. Zij regelen en coördineren alles en bieden EnBW zo een sleutel-op-de-deuroplossing aan. Zij zijn het aanspreekpunt van de baggeractiviteiten over de metaalwerken tot de elektriciteit en afwerking. Ons deel: ontwerp en maak alle offshore hoofdverdelers voor de module.

Stroomverdeling offshore onderstation

Concreet zijn dat distributie-, hoofd laagspannings, patch- en programmable logic controllerborden. Dus het had niets te maken met de windenergie zelf, maar wel met de stroomverdeling op de module.

En uitgerekend die megawerf kon ons allereerste offshore project worden. Een ongelooflijke kans. Maar eerst moeten we die opdracht natuurlijk binnenhalen. Dat was niet vanzelfsprekend: het is hoogtechnologische materie in een domein waar we geen ervaring in hadden. Dat terwijl offshore heel specifieke eisen stelt, denk bijvoorbeeld op het gebied van corrosie. En alsof die uitdaging niet groot genoeg was, waren er ook meerdere lastenboeken die we met elkaar moesten verzoenen.

Meedenken en verdergaan

Dan beginnen we met die allemaal uit te pluizen. Paragraaf per paragraaf. Lukt dat? Op naar het volgende! Iets niet duidelijk? Even afchecken. We zijn daar erg ver ingegaan. Er is enorm veel denkwerk, overleg met de klant en voorbereidende uren in dit project gekropen. We dachten echt mee met Engie om een zo goed mogelijk voorstel te doen voor de offshore hoofdverdelers.

Eigenlijk hebben we bijna zitten te engineeren in de aanbestedingsfase. Dat vertaalde zich in een zeer gedetailleerde offerte van 35 pagina’s dik. En dat zónder de technische tekeningen en de lay-out van de borden. Ondertussen startten we ook een traject op om ons GWO-certificaat te halen. Dat hebben we namelijk nodig om site en harbour acceptance tests uit te voeren op offshore projecten. Kortom: heel wat inspanningen. Dan doet het enorm deugd als je hoort dat je als beste uit de bus komt.

In totaal engineerden we zes grote offshore hoofdverdelers Okken. Uiteraard de marineversie. Daarbovenop nog eens een twaalftal onderverdelers in Prisma-uitvoering. Ondertussen kwamen er van Engie ook nog bestellingen binnen van enkele programmable logic controllers, patchpanels en I/O-panelen.

Hoofdverdelers offshore: met grote onderscheiding

“Omdat de voorbereiding zo goed zat, was ook het eindresultaat navenant. De eerste factory acceptance tests gingen goed. Heel goed zelfs. Ze zeiden ons letterlijk dat ze nog nooit zo weinig feedback hadden.”