• Site Heusden-Zolder (HQ)
  • Industrieweg 10,
    B-3550 Heusden-Zolder
  • +32 (0)13 61 11 00
  • info@pnvpanels.be

Upgrade naar smart MCC

Van oude elektrische borden naar power management
Industrie

Smart alleen iets voor nieuwe borden? Mis. Dat bewijst deze upgrade bij chemiebedrijf Chevron Phillips Chemical naar smart MCC. Daar vernieuwden we de componenten én maakten we het mogelijk om het energieverbruik vanop afstand op te volgen.

Chevron Phillips Chemical is een wereldspeler in de productie van etheen en polyetheen. Ze leveren onder meer de grondstoffen voor smeerolie, die gebruikt wordt om machines en motoren draaiende te houden. Aan ons om hetzelfde te doen voor hun productieproces in hun site in Beringen, waar ze polyalphaolefins (PAO) produceren.

Daar waren de componenten van hun motor control centers (MCC) verouderd. Daardoor vormden hun elektrische borden een risico voor de bedrijfszekerheid. Opdracht één: maak komaf met die onzekere factor. Opdracht twee: maak onze MCC smart zodat energiemonitoring mogelijk wordt.

“Energiemonitoring is een van de vele mogelijkheden van een smart panel”, begint manager Service Stijn Cuppens. “Bij smart wordt er bijna automatisch gedacht aan nieuwe borden. Maar dat hoeft helemaal niet. Ook op oude borden kunnen wij smart-aspecten integreren. Een serieuze troef, want we hadden al snel door dat nieuwe borden hier geen optie waren.”

Verschillende fases, gespreide investering

“Een onderhoud en upgrade waren in dit geval de beste oplossing. Omdat het ons toeliet in verschillende fases te werken. En de klant zijn investering kon spreiden in de tijd. Ook een pluspunt: een extra, langdurige shutdown was niet nodig. We planden de werken in naargelang de al voorziene shutdowns.”

“Hun MCC’s bestaan uit verschillende schuiven. Chevron Philips Chemical heeft er twintig als reserve. Dat laat ons toe om in elke fase datzelfde aantal naar onze atelier te halen. Hier vervangen we dan de verouderde componenten en bouwen we de nodige technologie in om de MCC smart te maken. We proberen alles zo te maken dat de schuiven voor 99% plug-and-play zijn.”

We stemmen de upgrades af op de geplande shutdowns.
Manager service Stijn Cuppens

“Alles in orde? Dan gaan we tijdens een geplande shutdown ter plaatse om de schuiven te herinstalleren. Samen met de laatste aanpassingen on site. Inschuiven, finetunen en het productieproces kan weer starten. En dan is het weer aan de volgende twintig schuiven.”

“Het resultaat zijn elektrische borden die er weer jaren tegen kunnen. En die hun engineers vanop hun laptop kunnen opvolgen. Zo heeft Chevron Philips Chemical dankzij smart MCC een perfect zicht op het energieverbruik van hun verschillende lijnen.”

De borden

  • Revampen van 75 schuiven naar smart MCC
  • Integreren smart-componenten: Tesys T met Ethernet com. en HMI