Bescherm uw medewerkers en elektrische installatie tegen een vlamboog.

Bekijk hier de webinar
Herbekijk het webinar Arc Flash

P&V opent nieuwe hal in Ham

P&V opent nieuwe hal in Ham: “Voor het eerst meer dan 100 miljoen euro omzet”

Ham – Het elektrotechnische bedrijf P&V Panels heeft in Ham een nieuwe productiehal in gebruik genomen. “Dat moet ons in staat stellen om verder te groeien”, zegt CEO Joris Vrancken, die eraan toevoegt voor het eerst meer dan 100 miljoen euro omzet te hebben gerealiseerd.

Sinds Joris Vrancken in 2014 het roer overnam, heeft P&V Group, waartoe P&V Panels behoort, een opmerkelijk groeitraject afgelegd. Terwijl in 2014 nog een omzet werd gerealiseerd van 27 miljoen euro, was dat in 2023 al 111 miljoen euro. “We boekten vorig jaar voor het eerst een omzet van meer dan 100 miljoen euro”, zegt Joris Vrancken.

De groei werd de voorbije jaren niet alleen gerealiseerd met een toename van de eigen activiteiten, maar ook dankzij enkele strategische overnames in België en in Nederland. Momenteel heeft P&V Group vestigingen in Heusden-Zolder, Genk, Kortrijk en in het Nederlandse Zwijndrecht. Daar komt nu een vijfde vestiging bij in Ham.

P&V is gespecialiseerd in het ontwerp en de bouw van distributie- en stuurborden en groeide de voorbije jaren uit tot de grootste onafhankelijke bordenbouwer in de Benelux. P&V staat sterk in de bouw van hoogtechnologische borden voor infrastructuur, zoals het spoor en kabelbedrijven, maar ook voor de industrie, machinebouwers, datacenters en gebouwen, zoals ziekenhuizen. “Bovendien zijn we betrokken bij zowat elk aspect van de elektrificatie van onze samenleving, zoals offshore windparken”, aldus Vrancken, die sinds 1 januari van dit jaar ook voorzitter is van Voka Limburg.

Plaatsgebrek

De groei van de voorbije jaren heeft gezorgd voor een nijpend plaatsgebrek. “We proberen al een aantal jaren wat extra grond op onze locatie in Heusden-Zolder te verwerven, maar dat is tot op heden niet gelukt”, legt Vrancken uit. “Vandaar dat we zijn uitgeweken naar Ham, waar we een gebouw kunnen huren.”

In het nieuwe gebouw kan een vijftigtal mensen aan de slag. De officiële opening van de vestiging verliep niet met het doorknippen van een lint, maar van een elektriciteitskabel. Dat gebeurde door Joris Vrancken, CEO van P&V Group, en Ghislain Hardy, CEO van P&V Panels.

De extra ruimte in deze vijfde site biedt P&V Group de mogelijkheid om de productieprocessen in de verschillende vestigingen efficiënter in te richten. De bestaande vestiging in Heusden-Zolder blijft behouden. “De uitbreiding in Ham stelt ons in staat om onze activiteiten beter te spreiden, met voor elke vestiging een eigen specialisatie”, aldus Vrancken. “Zo verhuist de seriële bordenbouw, zeg maar de gestandaardiseerde productie, naar Ham, terwijl de vestiging in Heusden-Zolder zich zal toeleggen op de grote projecten.

Arbeidsmarkt

Joris Vrancken wil ook de komende jaren zijn bedrijf zien groeien, maar het tekort aan personeel speelt het bedrijf daarbij parten. “Er zijn vandaag opdrachten die we verliezen omdat we de leverdata niet kunnen halen. De krapte op de arbeidsmarkt zet dan ook een rem op onze groei”, zegt Vrancken. “Vorig jaar zijn we er voor P&V Panels in geslaagd om dertig mensen aan te werven, maar momenteel zijn er opnieuw veertig vacatures. We hebben nu wel plaats om al die mensen te zetten, maar dan moeten we ze wel vinden.”

P&V Group telt ruim 400 werknemers, van wie 320 in Limburg.

Bron: HBvL (Guido Cloostermans)