Heeft u een vraag?
Als die over borden gaat, hebben wij het antwoord.
Bescherm uw medewerkers en elektrische installatie tegen een vlamboog.
Via 3D naar kant-en-klare bekabeling
One step ahead. Het is onze missie om altijd één stap voor te zijn in het ontwerpen, bouwen, onderhouden en upgraden van uw elektrische borden. In deze rubriek nemen we u mee achter de schermen. En tonen we u hoe we die ambitie in de praktijk omzetten. Deze keer: de stap vooruit naar een geautomatiseerde draadconfectie.
In een vorig artikel vertelden we u over de omschakeling naar 3D-engineering. En hoe dat leidt tot kortere doorlooptijden en een betere kwaliteit. Maar de omschakeling naar 3D-ontwerpen opent ook de deur naar een nieuwe step ahead: die van de Komax Zeta 640.
R&D Engineer Bernd Mouchaers: “De Komax is een machine die elektrische draden knipt, stript en labelt. Met deze investering automatiseren we onze draadconfectie. Onze bordenbouwers krijgen nu een gemarkeerde draad op maat. Zodat ze meteen de juiste verbinding kunnen maken in de elektrische kast. Zonder eerst zelf al die voorbereidende taken uit te voeren: draad op maat knippen, koper blootleggen, labelen… .”
Data rechtstreeks uit ontwerpsoftware
Engineerings manager Berny Pellaers: “De data die de Komax nodig heeft, komt rechtstreeks uit onze ontwerpsoftware. Maar om de machine te voorzien van de juiste data, moesten we eerst die omslag naar 3D engineering maken. Want 3D betekent ook diepte. Dat zorgt ervoor dat we nu beschikken over de precieze lengtes van de draden, de aansluitpunten… .”
Bernd: “We hebben de fabrikant echt wel uitgedaagd. De meeste van hun machines zijn voorzien op draden tot 6 mm2. Die van ons kan er van 10 mm2 aan. In combinatie met alle extra opties die we wilden, is dit toch wel een unieke machine. Zoals deze zijn er wereldwijd hooguit drie.”
Stap vooruit in snelheid en kwaliteit
Berny: “Dit betekent opnieuw een stap vooruit in snelheid en kwaliteit. De foutenmarge gaat nog eens omlaag omdat het bijna onmogelijk wordt om een draad verkeerd aan te sluiten. Elke draad is namelijk én gemarkeerd met begin- en eindpunt én precies op maat. Door die markering moeten we ook niet elke keer naar het plan kijken om te zien waar die draad aangesloten moet worden. Zo kunnen onze bordenbouwers zich nog meer concentreren op de kern van hun taak. We zijn al langer bezig om bordenbouw op te kappen in verschillende delen. Om zo te kijken wat we kunnen automatiseren of efficiënter maken. Zodat onze vakmannen hun kennis en ervaring kunnen inzetten voor wat echt telt. En niet de simpele en repetitieve taken. Het is zinvoller dat ze bijvoorbeeld vanuit hun praktische ervaring met een engineer kunnen meedenken over een ontwerp, dan dat ze draden op maat moeten knippen.”
Bernd: “Dit zijn typische taken die uitgevoerd kunnen worden door niet geschoold technisch personeel. Zo vergroten we als P&V Panels de sollicitantenvijver waarin we vissen. Een laatste troef van deze nieuwe manier van werken, is dat we nu nog meer just in time kunnen produceren. Waardoor we minder stock kunnen aanhouden. Ook op dat gebied zit er dus een efficiëntieslag.”