Heeft u een vraag?
Als die over borden gaat, hebben wij het antwoord.
Bescherm uw medewerkers en elektrische installatie tegen een vlamboog.
Smart ALSB voor Energyville
Meebouwen aan de elektriciteitsvoorzieningen van een labo dat onderzoek voert naar energiesystemen. Dat is een beetje als een voetbalterrein aanleggen in de tuin van Cristiano Ronaldo. Of een besturingssysteem programmeren voor Bill Gates. En toch is dat precies wat we deden voor EnergyVille in het Genkse Thor-wetenschapspark. Inclusief een smart ALSB. Senior project manager Gunther Bleux en sales en marketing director Koen Pellaers vertellen er meer over.
EnergyVille is een samenwerking tussen de Vlaamse onderzoekspartners KU Leuven, VITO, imec en UHasselt voor onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen. Denk aan smartgrids en geavanceerde warmtenetten. Maar voor al dat hoogtechnologische onderzoek zelf is natuurlijk ook elektriciteit nodig.
Wij bouwden de distributieborden voor het nieuwe onderzoekscentrum EnergyVille, inclusief een smart ALSB. Het gebouw is volledig energieneutraal en huisvest onder meer een batterijlabo, een thermotechnisch labo en een fotovoltaïsch testveld van 300 vierkante meter op het dak.
Gunther: “Wij stonden in voor de stroomverdeling binnen het gebouw. In opdracht van Vanderhoydoncks in Alken, onderdeel van de VMA-cluster. Zij namen de totaalinstallatie voor hun rekening, wij alle mogelijke borden. Precies daar waren zij naar op zoek: één partner die alle borden kon ontwerpen en bouwen, tot die van de laadpalen voor het gebouw toe. In totaal engineerden en bouwden wij een groot ALSB met drie aankomsten van 1.200A, 26 verdeelborden voor de kantoren, labo’s en parking… en dus dat ene bord voor de laadpalen.”
Gunther: “Het ALSB is trouwens een smart panel: op elk vertrek zit er een meting. Zo is het perfect mogelijk om per lokaal te kijken wat het verbruikt. Om zo in kaart te brengen welke afdelingen de kleinste en grootste verbruikers zijn. Zo kan de eindgebruiker dankzij dit smart ALSB gericht analyses uitvoeren. En die gegevens inschakelen in een breder power managementverhaal.”
Koen: “Deze realisatie maakt ook komaf met een typisch misverstand: Okken is niet altijd automatisch duurder dan Prisma. Ons eerste voorstel was in Prisma. Maar wat bleek? De ontwerpen vielen te groot uit – de borden zouden niet passen in het lokaal. Met Okken konden we kleiner gaan. En is het ons gelukt om een technisch-commercieel gezien een betere oplossing voor te stellen. Zo is het eindresultaat én compacter én biedt het meer bedrijfsgarantie.”