• Site Heusden-Zolder (HQ)
  • Industrieweg 10,
    B-3550 Heusden-Zolder
  • +32 (0)13 61 11 00
  • info@pnvpanels.be

Engineering elektrische borden: hoe een ontwerp zelfs impact heeft op het aftesten

One step ahead. Het is onze missie om altijd één stap voor te zijn in het ontwerpen, bouwen, onderhouden en upgraden van uw elektrische borden. In deze rubriek nemen we u mee achter de schermen. En tonen we u hoe we die ambitie in de praktijk omzetten. Deze keer: de stappen vooruit in de engineering van onze elektrische borden.

Elk elektrisch bord begint bij ons team van meer dan twintig engineers. Zij dokteren voor u de best mogelijke technische oplossing uit op gebied van merken en systeemcomponenten. Maar het ontwerp dat een engineer voor u uittekent, is veel meer dan het bouwplan waarmee onze bordenbouwers aan de slag gaan. De engineering van de elektrische borden vormt de basis voor alles wat volgt. Van inkoop tot het aftesten.

R&D-engineer Bernd Mouchaers: “In onze visie vertrekt alles vanuit onze ontwerpsoftware EPLAN. We hebben hard gewerkt om die visie om te zetten in de praktijk. De afgelopen jaren hebben we telkens stappen vooruit gezet. Van kleine optimalisaties tot koppelingen met onze andere softwarepakketten.”

Engineering elektrische borden.

“Zo is er een link met ons ERP-pakket. Zodra een ontwerp klaar is, gaat de materialenlijst richting magazijn. Altijd op dezelfde gestandaardiseerde manier. Daar checken ze welke componenten op stock zijn en welke besteld moeten worden. De eerste lijst kan onze magazijnier gaan picken, de tweede lijst gaat richting aankoop.”

Engineerings coordinator Berny Pellaers: “Ook de Perforexen worden aangestuurd met de data uit EPLAN. Dat zijn onze CNC’s die de gaten en uitsparingen voorzien in de montageplaten en kasten. Vroeger programmeerde een operator deze machines aan de hand van de lay-out, nu heeft hij een controlerende functie. Hij laadt de gegevens in, checkt of plaat en projectnummer overeenkomen, en kijkt de grote lijnen van de lay-out na. Zo werken we én sneller én sluiten we fouten uit. Op drie jaar tijd hebben we onze foutenmarge herleid tot nul.”

Het examen in Kortrijk

Bernd: “Dit zijn maar twee voorbeelden van hoe we met de engineering van onze elektrische borden stappen vooruit hebben gezet. Maar voor elke collega die aan de slag moet met dat ontwerp, stellen we ons elke keer dezelfde vraag: hoe kan een gedetailleerder ontwerp zijn of haar job makkelijker maken? Om dan te kijken hoe we dat vertalen naar onze manier van ontwerpen of een bepaalde functionaliteit in EPLAN.”

Berny: “Waar we nu staan, is het resultaat van jaren optimaliseren. De grote test kwam er een tijdje geleden in onze vestiging in Kortrijk. Begin 2019 namen we daar Bekaert Electric over. De voorbije maanden hebben we hun manier van werken stap per stap dichter gebracht bij die van onze site in Heusden-Zolder. Zodat we op dezelfde manier kunnen engineeren en bouwen.”

Bernd: “Dat was de eerste keer dat we onze engineeringsprocessen van nul moesten implementeren. Een spannend moment. Is onze manier van werken logisch voor een vestiging die op een andere manier werkt? Is de manier waarop wij EPLAN opbouwden ook voor anderen begrijpbaar? En dus kopieerbaar naar andere sites? Het antwoord is positief. Voor mij een bevestiging dat we goed bezig zijn en dat we verder moeten doen zoals we bezig zijn.”