• Site Heusden-Zolder (HQ)
  • Industrieweg 10,
    B-3550 Heusden-Zolder
  • +32 (0)13 61 11 00
  • info@pnvpanels.be

Bescherm uw medewerkers en elektrische installatie tegen een vlamboog.

Bekijk hier de webinar
Herbekijk het webinar Arc Flash

Smart Panels: de voordelen op een rij

Smart Panels is een term die steeds vaker opduikt. Maar wat maakt een elektrisch bord nu smart? En belangrijker: wat zijn de voordelen van die technologie voor uw bedrijf? Project manager Chris Rasschaert legt uit.

“Een Smart Panel is een elektrisch bord met de intelligentie om te meten en te connecteren. Intelligentie in de vorm van sensoren en energiemeters, om er twee te noemen. Zo weet u wat er in dat bord gebeurt én kunt u al die data zichtbaar maken. Ter plaatse, door uw laptop eraan te koppelen, maar evengoed vanop afstand via een IP-adres.”

“De opportuniteiten zijn enorm. Om de voordelen wat concreter te maken, licht ik er enkele sectoren uit. Onze klanten uit de industrie bijvoorbeeld, zijn vaak geïnteresseerd in de besparingsmogelijkheden. Zij willen weten waar in hun productie de energievreters zich bevinden. Een Smart Panel maakt dat zichtbaar, en monitort tegelijk ook de kwaliteit van de stroom.”

“Voor offshore is de connecteerbaarheid van Smart Panels dan weer een belangrijke. Aangezien boorplatformen vaak onbemand zijn, is het handig dat u de situatie vanop afstand kunt opvolgen. Valt er iets uit? Dan krijgt u een melding – tot op het niveau van de specifieke schakelaar. Zo hoeft het interventie-team niet onnodig lang te zoeken waar de fout zit. De technologie staat trouwens al zover, dat u zelfs vanop afstand kunt ingrijpen.”

“Maar het is belangrijk dat u verder denkt dan de onmiddellijke opportuniteiten van Smart Panels. Wat ik daarmee bedoel? Onze afdeling Service hamert steeds op de voordelen van een preventief onderhoud. Hun boodschap: wacht niet tot uw elektrische installatie uitvalt, maar grijp tijdig in. Smart Panels kunnen daarin een belangrijke rol spelen. Met de juiste data wordt het eenvoudiger om situaties in te schatten en proactief te handelen. De keuze voor smart, heeft dus ook te maken met hoe uw bedrijf de toekomst van de maintenance ziet.”

24/7 thermografie

“Als afsluiter een voorbeeld dat én de technische mogelijkheden schetst én de toekomstige slimme manier om aan onderhoud te doen. Momenteel experimenteren we met temperatuursensoren die 24/7 thermografieën mogelijk maken in onze borden. Nu gebeurt een thermografie in het beste geval één keer per jaar om warmteverliezen op te sporen.”

“Die sensoren monteren we op verschillende plaatsen in ons bord. Maar altijd op een geleider, want daar halen ze hun voeding uit – aan 5A hebben ze genoeg. Die sensoren geven vervolgens draadloos hun data door. Zo monitoren we of de kabel op die plaats correct is aangesloten. Want als die loskomt, is er warmteverlies. En die data wordt dan draadloos doorgestuurd van IP-adres tot IP-adres. Ook dat hoort tot de mogelijkheden van een Smart Panel.”