• Site Heusden-Zolder (HQ)
  • Industrieweg 10,
    B-3550 Heusden-Zolder
  • +32 (0)13 61 11 00
  • info@pnvpanels.be

Bescherm uw medewerkers en elektrische installatie tegen een vlamboog.

Bekijk hier de webinar
Herbekijk het webinar Arc Flash

Extra vlamboogbeveiliging: de maintenance switch – Iets uit de kast

Uw elektrische borden kunnen meer dan aansturen en verdelen. Met de juiste componenten wordt zowat alles mogelijk. In deze rubriek zoomen we telkens in op zo’n component in een kast. Deze keer: de maintenance switch. Een extra maatregel als vlamboogbeveiliging.

Een vlamboog of arc flash kost levens. De explosie aan warmte leidt tot ernstige of zelfs dodelijke brandwonden. Servicemanager Bart Van Herck: “Daarom is het bij onderhoudswerken zo belangrijk om de veiligheidsvoorschriften te respecteren.”

Maar ook ín het bord zelf kan u kiezen voor een extra vlamboogbeveiliging. “Bij moderne schakelaars kan u de ingestelde tijdsvertraging voor afschakeling sterk verlagen. Zo wordt de vrijgekomen energie én de impact van de arc flash verkleind.”

Tweede parameterset

Hoe gaat dat in zijn werk?

Door de vermogensschakelaar uit te rusten met een zogenaamde maintenance switch. Als de technieker die omdraait, activeert hij of zij een tweede parameterset in de hoofdschakelaar.

Die set maakt dat de schakelaar sneller uitschakelt bij een fout en een mogelijke vlamboog. Om die maintenance switch te activeren, heeft de technieker een speciale sleutel nodig.

Verschillende fabrikanten bieden deze vlamboogbeveiliging aan. De benamingen zijn anders,maar het principe komt altijd op hetzelfde neer. Schneider Electric noemt het de ERMS-functie, wat staat voor Energy Reduction Maintenance Switch. Bij Siemens wordt dat DAS, de Dynamic Arc-Flash Sentry. Ook de moderne Emaxschakelaars van ABB zijn uitgerust met deze technologie.

Een extra vlamboogbeveiliging: de maintenance switch

“Vooral klanten met critical buildings vragen naar deze functionaliteit: ziekenhuizen, datacenters en industrie. Omgevingen waar er geregeld onderhoudswerken gebeuren die niet spanningsloos kunnen. Denk aan testings in kader van power quality of thermografie.”

“Maar aangezien veiligheid bij iedereen voorop staat, is het natuurlijk voor elk project een zinvolle investering. Zeker omdat de meerkost beperkt is.”

Vlamboogbeveiliging: ook voor bestaande borden?

“We kunnen ook bepaalde bestaande schakelaars uitrusten met zo’n maintenance switch. Wat hardwareaanpassingen in de kast en dan de schakelaar in opbouw of inbouw in de buurt van de hoofdschakelaar. Maar of dat technisch haalbaar is, hangt af van schakelaar tot schakelaar.”