Bescherm uw medewerkers en elektrische installatie tegen een vlamboog.

Bekijk hier de webinar
Herbekijk het webinar Arc Flash

Elektrische borden ziekenhuis

12 hoofd- en 150 verdeelborden AZ Sint-Maarten
Gebouwen

105.000 vierkante meter vloeroppervlakte. De grootste mobiele torenkraan in België op de werf. 750 toekomstige bedden. En 23 operatiekwartieren. Dat is het resultaat als u drie Mechelse ziekenhuizen samen onderbrengt in een nieuwbouw. Senior project manager Gunther Bleux en business unit manager Carlo Le Piane voegen daar nog twee getallen aan toe voor de elektrische borden van het ziekenhuis: 12 hoofd- en 150 verdeelborden.

Carlo: “AZ Sint-Maarten vertrouwde al zijn technieken na een openbare aanbesteding toe aan één partij: Engie. Het luik HVAC en sanitair zit bij Engie Axima. Engie Fabricom neemt dan weer de elektriciteitswerken voor zijn rekening. Zij klopten op hun beurt dan weer aan bij ons. Onze opdracht: ontwerp en maak de elektrische borden voor het ziekenhuis. Meer bepaald de hoofd- en verdeelborden om al die technieken in goede banen te sturen.”

Gunther: “Dat waren 12 hoofdborden en zo’n 150 verdeelborden in het totaal. Van kleine verdeelborden met een paar automaatjes tot de grote exemplaren. Zowel voor de keuken, hun informatica-afdeling als de operatiekwartieren zelf. En alles daartussen. Een megaproject. Alleen al voor de kabel- en kortsluitberekening voor al die elektrische borden zijn we een week bezig geweest.”

Carlo: “Bij een openbare aanbesteding speelt prijs natuurlijk een grote rol. Die moet goed zijn, anders liggen we samen met Engie meteen uit de race. Dan is het natuurlijk een voordeel dat wij een onafhankelijke bordenbouwer zijn. Wij moeten niet dit of dat merk naar voren schuiven voor de elektrische borden. Zijn niet gebonden aan een bepaald type kasten. Zo kunnen wij over de firma’s en merken heen de best mogelijke oplossing voorstellen. In dit geval viel de keuze op Siemens.”

Voor de elektrische borden van een ziekenhuis zit je sowieso met speciale normeringen en regels. Je moet daarin thuis zijn.
Senior project manager Gunther Bleux

Gunther: “Conformiteit is ook een belangrijke parameter. Voor de elektrische borden van een ziekenhuis gelden speciale normeringen en regels. Je moet daarin thuis zijn. Weten waaraan je allemaal moet voldoen. Medische transfo’s vereisen bijvoorbeeld extra beveiligingen. De isolatie van de bedrading moet anders. Je moet de T013- norm voor elektrische installaties in medisch gebruikte ruimten respecteren. Dan is die ervaring uit andere zorgprojecten natuurlijk mooi meegenomen.”

Carlo: “Wij als P&V kunnen nog alles zo goed mogelijk voorbereiden, een nieuwbouw betekent automatisch last minuteaanpassingen. Een nis die plots maar 1m20 blijkt te zijn, terwijl in de plannen veertig centimeter meer voorzien was… Of twee aparte kamers die op het laatste moment toch worden samengevoegd. Daar moet je als bordenbouwer mee om kunnen.”