Heeft u een vraag?
Als die over borden gaat, hebben wij het antwoord.
Bescherm uw medewerkers en elektrische installatie tegen een vlamboog.
Gefaseerde revamp schakelaars bij AGC
Voor een glasproducent vormt hun oven het hart van hun fabriek. Net dat hart was na jaren trouwe dienst toe aan een reanimatie. AGC Glass Europe pakte daarom in een grote turnaround hun productielijn onder handen. Wij stonden in voor de revamp van hun schakelaars.
Het glas van uw smartphone. Dat van het touchscreen in uw auto. En dat van de zonnepanelen op de site van ArcelorMittal waarover we het hadden op pagina 4. De kans is groot dat het glas van minstens één van die drie gemaakt is hier in België. Meer bepaald bij AGC Glass Europe in Mol. Die vestiging van de glasproducent focust zich namelijk op dun glas voor complexere toepassingen.
En dat is een andere focus dan vroeger. Dus moesten hun processen afgestemd worden op die toenemende complexiteit. Het bedrijf investeert daarom 75 miljoen euro in een upgrade van zijn bestaande productielijn én een uitbreiding.
“Nieuwe installaties betekenen automatisch nieuwe elektrische borden”, begint manager service Bart Van Herck. “Maar voor een upgrade van uw bestaande productielijn zijn er twee scenario’s. Dat was ook de open vraag waarmee AGC bij ons aanklopte: Gaan we voor nieuwe borden of kunnen we onze bestaande ombouwen? In dat laatste geval was het een revamp van hun schakelaars: bijhouden wat goed is en vervangen wat zijn beste tijd heeft gehad.”
Revamp schakelaars of alles volledig nieuw?
“Dan is het aan ons om AGC alles in handen te geven om de voor hen juiste keuze te maken.”
“Dat doen we altijd op eenzelfde systematische manier. We brengen eerst het doel in kaart. Hoe ziet dat vernieuwde productieproces eruit? Welke rol spelen de elektrische borden daarin? Daarna brengen we de status van de huidige borden in kaart. Wat zit goed? Wat is hopeloos verouderd?”
“Op basis daarvan werken we beide scenario’s uit. Van kosten over timing tot en met de pro’s en contra’s. Dat is net onze kracht als allround bordenspecialist: wij kunnen beide scenario’s accuraat inschatten. AGC beschikte dus over alle feiten en cijfers om een beslissing te nemen.”
“In dit geval viel de keuze op revamp van de schakelaars. De borden zelf waren meer dan dertig jaar oud, maar over de jaren heen waren bepaalde componenten al vervangen. En die waren dus nog prima in orde – dan is het zonde om die investeringen teniet te doen.”
Exacte prijssetting, duidelijke timing
“In een volgende stap verfijnen we het gekozen scenario. Daarvoor gaan we helemaal tot in detail. We bekijken bord per bord en vertrek per vertrek. Zo stippelen we een actieplan uit voor elke kast. Dat vertalen we dan in een plan van aanpak voor het hele project: met een exacte prijssetting en een duidelijke timing. Zo hebben zowel AGC als we een duidelijk overzicht van de scope, de timing en het budget. Die leidraad halen we er elke bespreking weer bij. Zo weet AGC gedurende de werken op elk moment waar we staan in het project. Ik vind het belangrijk dat we hen die structuur kunnen bieden.”
“Het eindresultaat zijn vernieuwde elektrische borden die meekunnen met hun complexere productieprocessen. Inclusief gedigitaliseerde schema’s van elk bestaand bord – handig voor later onderhoud.”
Energiemonitoring
“Ook een belangrijke: energiemonitoring. Een thema dat bij steeds meer productiebedrijven begint te leven. Het is perfect mogelijk om in kaart te brengen hoeveel energie het kost om een bepaald product te maken. Per meter, kubieke meter, kilo…”, besluit Bart. “Er is een oplossing voor elk budget. Van basis tot geavanceerd. Door bij de bouw of revamp de juiste keuzes te maken, kunnen we het inbouwen van bepaalde componenten achteraf vergemakkelijken.”
Over de revamp en de uitbreiding
Revamp van 141 schakelaars in verschillende fases. Van 63A tot 4000A.
- Koperbewerking
- Heropbouwen borden met zelfgemaakte platines
Engineering en Canecostudie
Bouw van zeven verdeelborden