• Site Heusden-Zolder (HQ)
  • Industrieweg 10,
    B-3550 Heusden-Zolder
  • +32 (0)13 61 11 00
  • info@pnvpanels.be

Bescherm uw medewerkers en elektrische installatie tegen een vlamboog.

Bekijk hier de webinar
Herbekijk het webinar Arc Flash

“Vertrouw alleen jezelf”

Veiligheid is onze prioriteit nummer één. Maar op verplaatsing is dat thema net iets minder vanzelfsprekend dan in ons atelier. Want on site komen onze collega’s van Service elke keer in nieuwe situaties terecht, bij uiteenlopende bedrijven in verschillende sectoren. En krijgen ze soms te maken met onverwachte factoren. Business unit manager Service Bart Van Herck vertelt hoe zijn team onverwachte situaties zoveel mogelijk probeert uit te sluiten.

Service is de afdeling binnen P&V Elektrotechniek die zich focust op het onderhouden, upgraden en monitoren van bestaande elektrische borden. “In tegenstelling tot onze business units werken wij over de sectoren heen. Daardoor komen we bij uiteenlopende bedrijven over de vloer. Van de grote multinational in de petrochemie tot de kmo hier om de hoek.”

“Die gaan op een andere manier om met het aspect veiligheid. Bij die multinational is de kans groter dat er bijvoorbeeld vaste procedures zijn om de elektrische installaties af te schakelen. Toch wil ik dat onze techniekers in beide situaties even veilig kunnen werken. Daarom volgen we een vastgelegde procedure om ons zo goed mogelijk voor te bereiden.”

“Dat begint al meteen bij de aanvraag van een potentieel project. Het is de taak van de projectleider om de specifieke risico’s van de locatie op te vragen, de situatie in kaart te brengen, te capteren en te vertalen naar een plan van aanpak in overleg met de klant.”

“Tijdens de briefing gaan we dieper in op het thema veiligheid. Da’s voor mij even standaard als het technische en praktische luik. We praten dus
niet alleen over wat en hoe we het project aanpakken, maar ook hoe we de veiligheid kunnen garanderen. De afschakelprocedure is daarin
heel belangrijk. Wij proberen elke klant zoveel mogelijk te ontzorgen, maar afschakelen is de taak van de installatieverantwoordelijke. En moet gebeuren volgens een vaste procedure.”

AFSCHAKELPROCEDURE

“Want de installatie mag absoluut niet onder spanning staan. Als dat toch zo is, zijn de gevolgen catastrofaal voor onze techniekers. Daarom is het zo belangrijk om de rollen en verantwoordelijkheden duidelijk door te spreken. En ze ook te respecteren in de praktijk. Onder het motto Vertrouw alleen jezelf, volgt de technieker de afschakelprocedure ook mee. Een dubbele check om te zien of alles correct gebeurt. Pas dan kan hij met een gerust hart aan de borden werken.”

“Daarvoor beschikken onze techniekers natuurlijk over het juiste werkmateriaal. Professioneel ingerichte bestelwagens bijvoorbeeld, standaard uitgerust met Lockout Tagout vergrendelingssystemen voor het controleren van mechanische en elektrische gevaren. Antistatische multirisk werkkledij, correcte persoonlijke beschermingsmiddelen en aangepast gereedschap. We zijn VCA**- gecertificeerd, dus we zijn constant bezig met hoe we zo veilig mogelijk kunnen werken”, besluit Bart. “Regelmatige opleidingen en duidelijke algemene werkinstructies zijn dan ook een vanzelfsprekendheid.”