Heeft u een vraag?
Als die over borden gaat, hebben wij het antwoord.
Bescherm uw medewerkers en elektrische installatie tegen een vlamboog.
Aansturing batterij voor Indisch tolstation
Een tolstation in India ligt zo’n twee uur per dag stil. Reden: algemene stroomonderbreking. De uitbaters gingen op zoek naar een net-onafhankelijk back up-systeem. Die zoektocht bracht hen bij de batterijbouwers van Leclanché. “En die kwamen voor de aansturing van de batterij naar ons”, vertelt project manager Johan Meykens.
Stel u eens voor dat uw bedrijf enkele uren per dag zou stilliggen. En dat u de oorzaak kent, maar u de kern van het probleem niet kan aanpakken. Dat is de situatie waar heel wat bedrijven in India zich in bevinden. In het tweede grootste land ter de wereld is de stroomvoorziening allesbehalve stabiel.
Ook de tolstations, de vaste plaatsen langs een autosnelweg waar u tolkosten moet betalen, zijn slachtoffer van die stroomstoringen. Een tolwegstation in India ligt gemiddeld twee uur per dag uit.
Omdat ze aan het elektriciteitsnet zelf niets kunnen veranderen, zochten de uitbaters naar een manier om die onderbrekingen op te vangen. Om toch operationeel te blijven tijdens een stroompanne. Hun oog viel op de lithium-ion-batterijen van het Zwitserse Leclanché om hun gridinstallatie mee uit te breiden. De Zwitsers maken batterijen voor sectoren als productie en transport.
Intelligente aansturing batterij
“Maar de eigenlijke opslag van energie was maar één deel van het verhaal: de hele set-up voor de batterij moest ook intelligent aangestuurd worden. En zo kwamen wij op onze beurt in het vizier van Leclanché. Samen realiseerden we al enkele mooie projecten. De eerste elektrische overzetboot ooit, bijvoorbeeld. Maar ook de eerste volledig elektrische bussen van de Lijn. Zij namen de batterijen voor hun rekening, wij de borden voor de sturing.”
“Wij kennen hun batterijen dus door en door. Maar ook al werken we al een tijdje samen, zo’n net-onafhankelijke installatie hadden we nog niet gebouwd. ’t Is te zeggen: we kregen voor dit type set-ups altijd de schema’s. Dan was het een kwestie van het ontwerp te verfijnen en meteen te bouwen.”
“Deze keer startten we van nul voor de aansturing van deze batterij-installatie. Alles moesten we uitzoeken. Gelukkig kon mijn team daarvoor terugvallen op de R&D-afdeling binnen P&V. Wat hebben we precies nodig? Hoe gaan we dat koppelen? Wat is hiervoor de geschikte meetapparatuur? Wat kost zoiets? Is er een kostenefficiënter alternatief? Die verbinding, kunnen we die anders maken? Om dan onze voorstellen te bespreken met de R&D van Leclanché. Dat resulteerde in een prototype dat zij uitvoerig konden testen.”
Samenbrengen en afstemmen
“Voor een optimaal functioneren van de back-upinstallatie is het belangrijk dat alles op elkaar is afgestemd. Dat alles is gesynchroniseerd. Aan ons om ervoor te zorgen dat er een goede regeling is tussen de zonnepanelen, de generatoren, de batterijen en het elektriciteitsnet. In geval van scenario A, dan gebeurt er dit. Indien scenario B, dan gebeurt er dat. Daarvoor bouwden we een paneel dat gekoppeld is aan het batterijpack dat wordt opgenomen in de bestaande grid.”
“De aansturing van de batterij draait dus allemaal om samenbrengen en afstemmen. Maar ook monitoren. Want de batterijen van Leclanché vereisen een zéér nauwkeurig ladingsproces. Dat is heel delicate technologie. Er moet constant een perfect zicht zijn op de temperatuur en de spanning, zodat telkens de juiste cellen worden opgeladen.”
“Het eindresultaat is dat het tolstation nu volledig net-onafhankelijk is als dat nodig is. Het hele verhaal zit in één pakket. En als de testen positief zijn – en daar ga ik toch van uit – rollen we dit systeem uit over nog eens twintig tot dertig andere tolstations.”