• Site Heusden-Zolder (HQ)
  • Industrieweg 10,
    B-3550 Heusden-Zolder
  • +32 (0)13 61 11 00
  • info@pnvpanels.be

Bescherm uw medewerkers en elektrische installatie tegen een vlamboog.

Bekijk hier de webinar
Herbekijk het webinar Arc Flash

Upgrade stuurborden waterzuivering

Tweede leven voor elektrische installatie Aquafin
Infra

Enig idee wat effluent is? Gezuiverd afvalwater. Dat reinigen gebeurt in een waterzuiveringsstation, in verschillende stappen. Eén van die fases is om extra zuurstof in het water te blazen. Wij voerden de upgrade uit van de stuurborden van de waterzuivering in Houthalen.

Het ziet eruit als een raster van bellen op het wateroppervlak. Alsof er een seconde geleden tientallen vierkanten naar beneden zonken en een spoor achterlieten. De echte verklaring zijn reusachtige compressoren die via een leidinginstallatie extra lucht in het bassin blazen. Waardoor er overdruk ontstaat. Die compressoren en de bijhorende piping waren in het waterzuiveringsstation van Houthalen aan vervanging toe. En als u de hardware vervangt, dan moeten de stuurborden voor de waterzuivering volgen. Want de nieuwe compressoren werken aan een veel lager vermogen dan hun dertigjarige voorgangers.

Upgrade stuurborden

Hun huidige elektrische installatie vervangen, was zeker een optie, maar Aquafin koos voor een upgrade van de stuurborden. Die wij volledig voor onze rekening namen. Alhoewel dat in eerste instantie niet de bedoeling was, zo vertelt Johan. “Hun hoofdaannemer VSE, specialist elektromechanica in infrastructuurwerken, vroeg of we het schema konden updaten aan de hand van een door Aquafin opgesteld lastenboek. Die opdracht breidde meeting per meeting uit. Uiteindelijk zijn we twee maanden on site geweest: kasten en stuurborden ontmantelen, upgraden en weer opbouwen, meet- en bedienborden vernieuwen, oude bekabeling vernieuwen, nieuwe trekken…”

“Een serieus werk”, kijkt Johan terug. “Omdat de oude plannen niet altijd even duidelijk waren. Daardoor botsten we constant op onvoorziene omstandigheden. Wat vertrekt hier allemaal uit die kast? Wat is de functie van deze kabel? Dan is het elke keer weer een oplossing zoeken voor dat nieuwe probleem.”

Race tegen de klok

En dat allemaal tegen de tijd. Want Aquafin hanteerde strakke deadlines. Houthalen is namelijk één van de vier slibdrooginstallaties in België, een specialleke binnen de waterzuivering. “Elke dag dat Houthalen zijn maximale capaciteit niet haalde, moesten de anders stations dat opvangen. De installatie mocht dus nooit volledig stilliggen. Daarom werkten we in verschillende fases voor de upgrade van de stuurborden van de waterzuivering, met elke keer deadlines binnen het grote project. Dat betekent dat we serieus moesten doordoen. Met werk in shiften, overuren en weekendwerk. Onze techniekers hebben het beste van zichzelf gegeven om aan de verwachtingen te voldoen. En dat ook nog eens in moeilijk weer – ofwel was het aan het regenen ofwel aan het vriezen.”

“Het eindresultaat mag er zijn”, besluit Johan. “Stuurborden die er weer jaren tegenaan kan. En plannen die helemaal up-to-date zijn.”