Bescherm uw medewerkers en elektrische installatie tegen een vlamboog.

Bekijk hier de webinar
Herbekijk het webinar Arc Flash

Winnaar Factory of the Future 2022: “Dit is het allerhoogste”

De award is binnen. We mogen ons met P&V Panels officieel drie jaar lang een Factory of the Future noemen. Een erkenning van Agoria en Sirris voor productiebedrijven die inzetten op de toekomst. Supply chain manager Yannick Indeherberge, Production manager Erwin Verstraeten en R&D Engineer Bernd Mouchaers vertellen over het traject ernaar toe. En wat voor hen de belangrijkste schakelmomenten waren.

Yannick: “Er zijn heel wat stappen vooruit gezet. Maar het meest zichtbare is toch de verbeterde lay-out in productie. Onze atelier is gestructureerder en cleaner. Van de manier waarop de verschillende werkzones zijn ingericht, tot hoe we componenten en tools opbergen. We hebben daar een groot compliment van de jury over gekregen. Zij waren onder de indruk van de transformatie tussen hun eerste en laatste bezoek.”

“We kregen ook complimenten van onze klanten. Door corona zijn ze al een lange tijd niet meer hier on site geweest. Toen ze onze atelier weer binnenstapten, zagen ze meteen dat er van alles geoptimaliseerd was.”

Bernd: “Zoiets doet altijd deugd om te horen. Want wij zitten er met onze neus bovenop. Wij zijn constant aan het zoeken naar aspecten binnen P&V die we kunnen verbeteren. Het risico is dan dat je al de stappen vooruit niet meer ziet. Dat je je te hard focust op wat misloopt. Daarom dat ik zo blij ben met deze award. Dit bevestigt dat we goed bezig zijn. Dat niet alleen wíj de progressie merken, maar dat een externe partij nu objectief heeft vastgesteld dat we een toekomstgericht bedrijf zijn.”

Corona en materiaaltekorten

Erwin: “Deze award is er één voor elke collega. Want dit is anders dan een certificaat of een preferred partnership. Dat krijgen we als we één bepaald onderdeel van ons vak onder de knie hebben. Maar Factory of the Future word je alleen als je als bedrijf op alle mogelijke aspecten goed scoort: automatisering, digitalisering, duurzaamheid… .”

“Iedereen binnen P&V heeft hier zijn of haar steentje aan bijgedragen, in soms moeilijke omstandigheden. Want verandering is sowieso niet makkelijk. En we hebben wel degelijk veel van sommige collega’s gevraagd. Want naast deze verbetertrajecten, moesten we ook afrekenen met corona en materiaaltekorten en dus projecten die stillagen. Om dan toch dit nog allemaal klaar te krijgen: daar mag iedereen trots op zijn. Deze award is al dat harde werk wat mij betreft helemaal waard.”

Bernd: “Binnen P&V lopen sowieso al verschillende verbetertrajecten. Factory of the Future heeft dat alles nog in een stroomversnelling gebracht. Dus ja, we hebben de afgelopen maanden op alle fronten en in alle divisies nog meer gas gegeven dan anders.”

“Deze beloning is de allerhoogste die je als productiebedrijf kan krijgen. Zeker voor ons, omdat we geen typisch productiebedrijf zijn zoals de rest van de kandidaten. Bordenbouw en ons type projecten ga je nooit helemaal kunnen automatiseren. Waar in andere productiebedrijven de machine centraal staat, is bij ons het vakmanschap van onze mensen het belangrijkste. Daar is alles seriematig, hier zijn het eenmalige projecten. Dat betekent dat wij voor andere uitdagingen staan dan de doorsneekandidaat. Het was afwachten of de jury ons hierin zou volgen.”

Meer atelier dan fabriek

Yannick: “Wij zullen altijd meer atelier zijn dan fabriek. Om dan toch een Factory of the Future binnen te halen: geweldig. Het feit dat we die erkenning krijgen, betekent dat we als bedrijf op de juiste manier omgaan met thema’s als innovatie. Dat de zaken die wij hier implementeren, effectief leiden tot nieuwe successen. Dat we gewapend zijn voor de toekomst.”

Erwin: “Dit resultaat hebben we samen gehaald. Er zijn ontzettend veel nieuwe ideeën uit de groep gekomen. Ideeën die mee hebben geleid tot deze onderscheiding. Om dan ook nog de ijver met al die voorstellen vertaald te krijgen op de werkvloer. Als groep. Alle respect voor alle collega’s die dat ook effectief in de praktijk hebben kunnen brengen.”

Wat is een Factory of the Future?

  • Een fabriek van de toekomst is een toekomstgericht productiebedrijf dat gebruik maakt van de meest geavanceerde digitale technologieën om intelligente en duurzame processen ten uitvoer te leggen.
  • Ze maakt creatief en optimaal gebruik van de beschikbare materialen en energie en gelooft in innovatieve bedrijfsmodellen die gericht zijn op responsabilisering van de medewerkers.
  • De producten ervan hebben vaak een hoge toegevoegde waarde en spelen flexibel in op de steeds specifiekere klantbehoeften.

Aldus de definitie van Agoria, de Belgische sectorfederatie van technologiebedrijven. Als federatie verenigt ze bijna 2.000 technologiebedrijven uit de maakindustrie, de digitale en de telecomsector, waarvan 70 procent kmo’s.

Het lijstje met eerdere winnaars bestaat uit onder meer Continental, Daikin, Bosch, Duracell en Reynaers Aluminium.

Hoe wordt u een Factory of the Future?

Door in te zetten op zeven pijlers (zie boven). “Maar alles begint met een scan van uw bedrijf door een team van Sirris en Agoria”, vertelt R&D Engineer Bernd Mouchaers.

“Zij geven dan een aantal voorstellen en handvaten voor elke pijler. Die hebben we gekoppeld aan de initiatieven die sowieso al bij ons op de planning stonden. Dat alles verzamelden we in een dossier dat we tijdens een presentatie aan de jury voorstelden. Daarna volgden een rondleiding en een vragenronde… en dan is het wachten op dat verlossende telefoontje.”

De schakelmomenten naar Factory of the Future

Het is onmogelijk om in dit magazine elk initiatief te belichten dat uiteindelijk heeft geleid tot de award Factory of the Future. Om u toch een idee te geven van onze stappen vooruit, pikten we enkele van de vele schakelmomenten eruit.

1. Lean met LEGO

Productiemedewerkers en ingenieurs samen aan tafel om onze productieflow stap per stap te ontleden. Om dan op schaal met LEGO verbeterde lay-outopstellingen te bouwen. Hier legden we het fundament van LEAN in ons atelier.

2. Bekroning als SDG Pioneer

Als u als bedrijf drie jaar op rij het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) ontvangt, wordt u uitgeroepen tot SDG Pioneer. Die duurzame stappen vooruit passen ook perfect binnen Factory of the Future.

3. Borden- en bruggenbouwers

Werkplekleren, eindwerken begeleiden, stages… we zetten volop in op samenwerkingen met scholen. Zo willen we het tekort aan technische talenten tegengaan.

4. Alles is gekoppeld

Kleine stappen maken één grote sprong voorwaarts. Constante verbeteringen aan SAP, de verdere integratie van ERP, betere interfaces… innovatie zit ‘m ook in de details.

5. Van 2D- naar 3D-engineering

We gaan van 2D naar 3D in onze ontwerpsoftware EPLAN. Met betere kwaliteit en kortere doorlooptijden als resultaat.

6. Automatische draadconfectie

Die switch naar 3D maakte dan weer de overstap naar geautomatiseerde draadconfectie mogelijk. We investeerden in een machine die elektrische draden knipt, stript en labelt.