• Site Heusden-Zolder (HQ)
  • Industrieweg 10,
    B-3550 Heusden-Zolder
  • +32 (0)13 61 11 00
  • info@pnvpanels.be

Bescherm uw medewerkers en elektrische installatie tegen een vlamboog.

Bekijk hier de webinar
Herbekijk het webinar Arc Flash

Industriële schakelkasten voor Genzyme

Verdeel- en stuurborden voor nieuwe productielijn
Industrie

Een uitbreiding van 8.000 vierkante meter aan productieoppervlakte. De Franse farmagroep Sanofi pompt maar liefst 300 miljoen euro in een tweede productielijn voor zijn site in Geel. Wij namen de industriële schakelkasten van dit megaproject voor onze rekening: één laagspanningsbord, twaalf motor control centers, dertig verdeelborden en tweehonderd distributed control systems. Project managers Ludo Lekens en Chris Rasschaert blikken terug.

Ludo: “Wij waren al eerder aan zet geweest. Toen nog voor de Amerikaanse biotechgroep Genzyme. Zij bouwden in Geel een productiehal waar wij de hoofdborden, motor control centers van Schneider Electric Okken en transfobordverbindingen maakten voor de eerste productielijn. Dat was in 2011.”

Chris: “Maar in dat gebouw was ruimte voor twee productielijnen. In de tussentijd was Genzyme overgenomen door Sanofi. Zij beslisten in 2016 om te investeren in een tweede productielijn. Een investering van maar liefst 300 miljoen euro. En omdat we het eerste project tot een goed einde brachten, kwam studiebureau Jacobs ook voor de industriële schakelkasten voor de tweede productielijn bij ons polsen in opdracht van Genzyme. We hadden dus al een goeie voorzet.”

Ludo: “Daardoor konden we snel schakelen voor de engineering van deze industriële schakelkasten. Een serieus voordeel ten opzichte van onze concurrenten. Zeker als u weet dat de deadlines enorm scherp waren. Want Genzyme redeneerde: omdat Jacobs die eerste lijn al maakte, kon de tweede veel sneller. De druk zat dus op de ketel bij de Ieren… en bijgevolg ook bij ons. De bestelbon kwam binnen en drie à vier weken later moesten wij al plannen indienen ter goedkeuring.”

Chris: “Als u in die productiehal in Geel rondwandelt en u ziet een  industriële schakelkast, mag u er zeker van zijn: wij hebben die gebouwd. We maakten echt alles. Het algemeen laagspanningsbord, twaalf motor control centers, dertig verdeelborden en tweehonderd distributed control systems. Het hoofdbord was een algemeen laagspanningsbord van 5000A, met een dubbele voeding en heel wat afgaande velden daarachter.”

"Van de kleinste klemmenkast tot het grootste stuurbord: we hebben alles ontworpen en gemaakt."
Project manager Ludo Lekens

Ludo: “Ook de stuurborden waren best complex. Tussen die tweehonderd zat echt alles: pneumatische, elektrische, borden voor servers… Van de kleinste klemmenkast tot het grootste stuurbord. Met elk een eigen schema. Geen enkele was hetzelfde. En we kregen ook steeds last minute aanpassingen door – niet simpel. Maar het is wel een meerwaarde voor de klant als die zelfs in de finale fase nog aanpassingen kan doorvoeren. We hebben trouwens complimenten gekregen voor onze flexibiliteit.”

Chris: “De conclusie? Alle industriële schakelkasten zijn opgeleverd binnen de beloofde termijnen. Meer zelfs: met de motor control centers liepen we voor op planning.”