• Site Heusden-Zolder (HQ)
  • Industrieweg 10,
    B-3550 Heusden-Zolder
  • +32 (0)13 61 11 00
  • info@pnvpanels.be

Bescherm uw medewerkers en elektrische installatie tegen een vlamboog.

Bekijk hier de webinar
Herbekijk het webinar Arc Flash

Revamp breaker Seki Sui: snelle interventie

Alarmfase rood in Roermond
Industrie

Sekisui in Roermond, producent van PVB- folies voor beglazing. Twee distributie- transformatoren. Een grote gekoppelde hoofdverdeler 4000A met drie breakers. Just-in-time productie, dus amper voorraad. En dan een van die drie breakers die het begeeft… en zo de productie doet stilvallen. Een rampscenario. Aan ons de vraag om alles zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen. Service manager Bart Van Herck en Business unit manager Nederland Eric Joosten geven tekst en uitleg.

Eric: “Dit is zo’n situatie dat alle alarmbellen binnen een productiebedrijf afgaan. Elk uur dat de processen stilliggen, kost handenvol geld. Dus ben ik meteen ter plaatse gegaan om het probleem te inspecteren, de diagnose te stellen en alles in gang te zetten om het probleem op te lossen. Het was heel duidelijk wat er aan de hand was. Dus kon ik gelijk naar Bart bellen: Hoe snel kunnen we?”

Bart: “De eerste uitdaging was om zo snel mogelijk een 4000A-breaker beschikbaar te krijgen. Op zo’n moment kunnen we profiteren van onze goede verstandhouding met onze leveranciers. De breaker is met een zaterdagzending naar ons gestuurd. Aan de andere kant van de lijn hadden ze meteen door dat het dringend was (lacht).”

Onze manier van werken is volledig afgestemd op dit soort snelle interventies.
Bart Van Herck, Service manager

Bart: “Buiten die levertijd hebben we alles volledig zelf onder controle: de nodige ploegen op stand- by, materialen op stock… Alles om snel te kunnen schakelen. Dan is het een kwestie van alles zo goed mogelijk voor te bereiden. Ter plaatse gaan, de situatie in kaart brengen en het plan van aanpak uitstippelen. Zodat we perfect weten wat we moeten doen als de breaker er is. Ik vergelijk het met een operatie: iedereen in het team weet precies wat hij wanneer moet doen als het zover is. Heel systematisch. Heel efficiënt.”

Eric: “Donderdag kreeg ik het telefoontje, maandag waren we al aan de slag en dinsdagochtend was alles weer operationeel. We hebben Sekisui helemaal kunnen ontzorgen. Zij hebben alleen de transformatoren spanningsloos moeten maken.”

Koperwerk vervangen

Bart: “In een tweede fase hebben we tijdens een geplande shutdown ook de twee andere breakers vervangen. We vervingen ook al het koperwerk om het risico op oververhitting uit te sluiten. Als extra zekerheid installeerden we ook draadloze temperatuursensoren. Zo kan het team van Sekisui in real time de temperaturen van hun panelen opvolgen. Een te hoge temperatuur is namelijk een indicator dat er iets mis is. Met temperatuursensoren heeft u op elk moment én vanop afstand zicht op de warmteverliezen in uw installatie.”

Eric: “Mocht er zich in de toekomst weer een probleem voordoen, dan ziet het team van Sekisui dat dus op voorhand. Waardoor ze proactief kunnen ingrijpen in plaats van reactief. Zo blijven ze een onverwachte shutdown één stap voor.”

Drie breakers revampen

Fase 1: interventie

  • Vervanging 1x4000A breaker

Fase 2: geplande shutdown

  • Vervanging 2x4000A breakers
  • Koperaanpassing: 120 meter koper gebruikt en 500 boutgaten geponst
  • 3 omgevingstemperatuursensoren CL110 op de vermogensschakelaars
  • 3 temperatuursensoren TH110 op koper per schakelaar