• Site Heusden-Zolder (HQ)
  • Industrieweg 10,
    B-3550 Heusden-Zolder
  • +32 (0)13 61 11 00
  • info@pnvpanels.be

Spectracon logische keuze voor Umicore

Brand-onafhankelijk MCC-systeem
Industrie

Van gsm’s goud maken. Klinkt als tovenarij, maar bij Umicore Hoboken is het de dagdagelijkse realiteit. Voor de uitbreiding van één van hun productielijnen, waren wij aan zet voor de engineering en bouw van een motor control center. En de multinational in materiaaltechnologie koos heel bewust voor het brand-onafhankelijke Spectracon. Project manager Alejandro Jimenez en sales en marketing director Koen Pellaers leggen uit waarom.

Koen: “We werken al meer dan twintig jaar voor Umicore. In die tijd bouwden we al heel wat elektrische borden voor hun verschillende vestigingen. Deze keer kwam de vraag in kader van een grotere opdracht vanuit hun site in Hoboken, waar ze edele metalen raffineren en recycleren. Of concreter: ze herwinnen onder meer goud en zilver uit oude gsm’s, laptops, autokatalysatoren, industriële producten… Voor een uitbreiding van hun lijnen, mochten we voor hen een motor control center ontwerpen en bouwen.”

Alejandro: “En voor die MCC kozen ze heel specifiek voor het brand-onafhankelijke Spectracon. Dat is een reeks systeemborden voor uiteenlopende toepassingen als laagspanningsdistributie, motor controle en procescontrole. Spectracon is een modulair systeem dat een grote flexibiliteit biedt bij de bouw van MCC-borden. En dat toelaat dat u compartimenten van verschillende afmetingen met elkaar kan combineren.”

Spectracon laat ons toe om over de merken heen te kijken wat de beste oplossing is.
Sales en marketing director Koen Pellaers

Koen: “Wat betekent dat concreet, zo een brand-onafhankelijke MCC? Wel, dat wij als bordenbouwer per component vrij zijn om te bepalen voor welk merk we kiezen. Spectracon laat ons toe om over de merken heen te kijken wat de beste oplossing is. Dat betekent dat wij onze expertise volledig kunnen uitspelen.”

Alejandro: “Maar dat is niet de enige reden dat een Umicore voor Spectracon kiest. Extra motivatie: de IDS-techniek voor contacten. Die laat een arkvrije zone toe als de energie van de verticale bussectie naar de individuele schuiven wordt gebracht. Of simpeler gezegd: u trekt geen vonken op het moment dat u schakelt.”

Koen: “En eigenlijk was er nog een reden waarom Spectracon hier de logische keuze was. Het is namelijk een enorm compact systeem. In die zin is het plaatsbesparend: we zijn in staat om veel vertrekken weg te werken op weinig plaats. Maar het resultaat daarvan is dat we bij Umicore ook een cel minder moesten plaatsen. Wat dan ook weer enorm scheelt in de prijs.”

Alejandro: “Dat alles maakte dat Spectracon hier de juiste keuze was. En wij van P&V de logische keuze als bordenbouwer. Want zo’n certificaat – en wij kunnen ervan meespreken – moet u echt verdienen. Wij van P&V zijn dan ook de enige licentiehouder in West-Europa.”