Bescherm uw medewerkers en elektrische installatie tegen een vlamboog.

Bekijk hier de webinar
Herbekijk het webinar Arc Flash

Vermogensborden engineeren en bouwen voor Pfizer

Vaccins onder nul
Industrie

Puurs was eind 2020 even het centrum van de wereld. Journalisten aller landen verdrongen zich aan de poorten van farmareus Pfizer. Omdat áchter die poorten het eerste vaccin tegen COVID-19 van de band rolde. Wij engineerden en bouwden de vermogensborden die die vaccins mee koelden. Met in de borden zélf strikt gescheiden rollen voor vermogens- en datacomponenten.

Voor de Pfizer-site in Puurs waren we al voor diverse installatiebedrijven in verschillende projecten aan zet. Deze keer was dat in kader van de COVID-19-vaccins die het farmabedrijf ontwikkelde.

Om de werking van die vaccins te garanderen, is het belangrijk dat ze op de juiste temperatuur worden bewaard. Daarvoor zijn dan weer koelinstallaties nodig. Wij engineerden en bouwden de vermogensborden die die installaties van stroom voorzien.

Werken onder spanning

“De borden bestaan uit twee aankomsten van 1600A. Waarbij elk deel telkens als back-up kan fungeren voor het andere, via een koppel- schakelaar. Voor dit project kozen we voor Prisma Safety. Dit systeem van Schneider heeft als grote voordeel dat u onderhoudswerken en uitbreidingen onder spanning kan uitvoeren. Maintenance aan een bepaalde functionele eenheid? Of een breaker vervangen? Dan kan de rest van de kast onder spanning blijven. Zo vermijdt u een grootschalige shutdown.

Vermogen en smart zijn volledig van elkaar gescheiden.
Alejandro Jimenez, project manager

“Deze borden zijn ook smart: Pfizer kan alle data vanop afstand uitlezen. Waarom is die breaker afgesprongen? Hoeveel kilowatt verbruikt dat ene proces? Smart borden worden meer en meer de standaard. Met de juiste componenten wordt zowat alles mogelijk. Binnen de industrie merk ik vooral een interesse in alles wat met energiemonitoring te maken heeft.”

Vermogensborden engineeren: smart en vermogen apart

“Interessant was dat Pfizer ons vroeg om de smart componenten gescheiden te houden van alles wat met vermogen te maken heeft. Standaard zetten we die componenten samen. In dit project groepeerden we de vermogenscomponenten vooraan in de kast. En alles wat met communicatie en data te maken heeft, achteraan. Met elk hun eigen deuren. Zo zijn ze apart toegankelijk.”

“Op die manier sluit Pfizer elk mogelijk risico uit dat hun IT-specialisten in contact komen met de elektrische componenten. Want het gaat hier toch om vermogens van 800A. Dat stuk is nu volledig afgeschermd. En voor hun techniekers houden ze dan weer alles qua vermogen samen.”

Vermogensborden engineeren en bouwen

In totaal 21,25 meter aan vermogensborden, verspreid over drie projecten:

  • 1ste project: 7 meter
  • 2de project: 8,75 meter
  • 3de project: 5,5 meter

2x 1600A transfo aankomst + 1600A koppelaar

  • 800A vertrekken
  • Smart: energiemeting