Heeft u een vraag?
Als die over borden gaat, hebben wij het antwoord.
Bescherm uw medewerkers en elektrische installatie tegen een vlamboog.
Distributieborden voor Europese primeur in Gent
Afvalgassen omzetten in bio-ethanol. In 80 miljoen liter bio-ethanol, om precies te zijn. Staalproducent ArcelorMittal tekent in Gent voor een Europese primeur. Wij bouwden de distributieborden die die primeur van stroom voorzien.
35% minder CO2-uitstoot tegen 2030, om in 2050 een koolstofneutrale productie te bereiken. Dat is de ambitie die ArcelorMittal uitspreekt. Een cruciale stap in dat verhaal is het omzetten van afvalgassen in bio-ethanol. Hun site in Gent is de eerste waar ze de technologie in de praktijk brengen.
De installatie is ook de eerste in haar soort in Europa. In 2022 puren in Gent vier reusachtige bioreactoren ethanol uit de afvalgassen die vrijkomen bij de productieprocessen. Prijskaartje: 165 miljoen euro.
Die bio-ethanol kan dienen als brandstof voor voertuigen. Of als grondstof voor de chemische industrie. ArcelorMittal Gent dekt met een productie van 80 miljoen liter de helft van de Belgische vraag af.
Accountmanager Steven Perrault: “We hebben al verschillende projecten uitgevoerd voor ArcelorMittal. Zowel naar bouw als onderhoud en upgrades.”
“Maar zo’n prestigeproject blijft toch speciaal. Steelanol is een van de grotere groene industriële initiatieven in Europa, dus het is geweldig dat wij daar met onze distributieborden ons steentje aan mogen bijdragen. Ook omdat het een van de grotere projecten is die we de afgelopen jaren voor hen mochten uitvoeren.”
Project manager Alejandro Jimenez: “We bouwden zeven Okken-borden. Met in totaal 45 Masterpacts – da’s echt uitzonderlijk. Op soortgelijke verdeelborden zitten er één of twee per bord. Dan weet u dat het om grote vermogens gaat. Grote vermogens betekent ook veel koperwerk: ongeveer zo’n 900 lopende meter. Ook die koperwerken voeren we helemaal inhouse uit.”
“We kennen het huis ondertussen bij ArcelorMittal. We weten welke standaarden we dienen te volgen, we weten wat ze van ons verwachten. Onze engineers hebben zich hun manier van werken helemaal eigen gemaakt. Tot en met de documentatie – iets waar ze bij ArcelorMittal heel precies op zijn.”
Van gas naar ethanol: hoe gaat dat in zijn werk?
Met micro-organismen. Vergelijkbaar met het fermentatie-proces van bier. Maar de grondstof hier is niet suiker zoals bij een brouwerij, wel CO en waterstof uit de afvalgassen.
- De gassen van de hoogovens worden opgevangen en voorbehandeld.
- Die gassen worden onder druk gezet – tot het fijne belletjes worden.
- Die belletjes worden gevoed aan de micro-organismen. Die zitten in de bioreactor, samen met water en andere voedingstoffen. Zodat deze organismen er ethanol van kunnen maken.
- De ethanol wordt gezuiverd.
Op de foto: één van de vier bioreactoren wordt op zijn plaats gehesen. Copyright foto: ArcelorMittal.
Bouw LV-distributieborden Steelanol
- 7 PCC-borden.
- 23 Okken-cellen
- 45 Masterpacts: van 800A tot 4.000A
- Ongeveer 900 meter koper